2011. 10. 19.

Az alkotás folyamata

Mindenképp szerettük volna, hogy valamilyen formában ti is részesei lehessetek az alkotási
folyamatnak. Ez főleg Márk asztala lesz, hisz a történet megírásáról nem sokat lehet elmondani…


Azért pár szóban.


A HEGY eredetileg egy folytatásos nagyregénynek készült. A regényből több mint 150 oldal el is készült, azonban végül valahogy elsikkadt, újabb regényekbe, írásokba kezdtem, így a Hegy félre lett téve szebb időkre. Aztán jött az ötlet! – Heuréka! – mi lenne, ha képregényt készítenénk, a vizuálisan amúgy is nagyon erős történetből? (jó-jó először filmsorozatban gondolkodtam, de ahhoz kissé szegényes volt a büdzsé…)


Nemsokára rátaláltam Márkra, és innentől fogva csak sok-sok kávé, pár szál cigaretta, és vajas-lekváros kenyér kellett, hogy megszüljem a képregényesített forgatókönyvet. Ezen Márk törte sokat a fejét, hogy amit össze-vissza zagyváltam, hogyan is kéne képekbe önteni, de végül elkészült az első, azaz 0. rész. (és közben Márkkal egyszer sem találkoztunk személyesen… Lehet, hogy nem is létezik…Vagy én nem…)


A 0. rész még 25 oldalas lett, aféle „Pilot” epizód vagy bevezető, a későbbiekben azonban 45 oldalas, teljes értékű epizódokra számíthattok. /legalábbis ez volt az eredeti koncepció. 


- A képalkotás folyamata azért mindezeknél sokkal izgalmasabb!
A képek evolúcióját a harmadik oldal fázisainak segítségével fogjuk bemutatni.
Márk, tiéd a szó!


Ezen 0. rész közben sikerült a képregénykészítés valamennyi hátulütőjét megtapasztalni, remélhetőleg az első rész már gördülékenyebben fog menni. Mivel annál már nem digitális, hanem hagyományos előrajzolás lesz, minimálisan a rajzstílus is változhat.


1. Tervezés


B: „Jó, jó, tök jó, csak most az összes maszk keverékéből kéne csinálni egy újat…”
M: Körülbelül így kezdtem a munkát. Több oldalnyi vázlat született, mire néhány oda-vissza e-mail során összeegyeztettük az ötleteinket.


2. Elhelyezés és skiccek


B: „Megint szuper. A 4. képen leghátul battyogó lufi-fej külön tetszik!”
M: Második körben elkészültek ezek a vázlatos, kék vonalas felskiccelt oldalak, hogy belőjem a forgatókönyv alapján, mi, hol és hogyan helyezkedik el. Na ez az amit többet nem fogok csinálni, legalábbis nem ennyire vázlatosan. Az ok az volt, hogy először a digitális rajz tűnt kényelmesebbnek, de rájöttem, hogy úgy teljesen más stílusban rajzolok, mint ahogy manuálisan, és hiányoltam belőle a természetességet.3. Tényleges rajzolás
B: „Ez nem semmi! Pont így képzeltem! ...hova férnek majd a szövegbuborékok?”
M: A digitális kékvonalas verziót kénytelen voltam kinyomtatni, ráadásul minden oldalt két-két A4-es lapra (tudom, sok-sok fölösleges lépés, de ez volt a tanulópénz). Azért így, mert eredetileg A3 méretben szerettem volna megrajzolni, hogy majd későbbiekben lekicsinyítve a hibák, apró vonal-recék kevésbé legyenek láthatóak. Ja, és a szövegbuborékok? Hát igen...ez lesz az amire legközelebb jobban kell figyelnem.


4. Egy teljes oldal félkészen, még színezetlenül.


B: „És most nézzetek vissza a második fázisra. Különbség keresés indul!”
M: Ez már egy összeillesztett, kikeményített vonalú változat. Rajzilag még hagy kívánnivalót és kiegészítést, illetve néhány fekete terület sincs véglegesen kifestve. Néhány oldalnál, mintpéldául ez is, a ceruzarajz és a kihúzás ugyanazon a lapon történt. Ha nincs a két öcsém, akik vállalták a ceruzavonalak radírozását és a szkennelést, talán még most sem tartok ott, ahol. Köszi öcskösök ;).

5. A buborékok tervei.
B: „Ezeket a bubikat én csináltam, hogy Márk nagyjából tudja, hol és hogyan kellene lenniük.
Persze aztán azt mondta, tök máshogy lesznek, de legalább egy csomó órám elment, ami alatt akár
unatkozhattam is volna…”
M: Lényeges változás nem lesz ugyan a buborékok helyzetét illetően, de természetesen nem ez a végleges kinézetük. Csak tartanék már ott, hogy ezzel foglalkozzak :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése